Θα θέλατε να μάθετε τι μόλις ανακοίνωσαν οι χώρες των BRICS;
Σημαντικά σημεία από την κοινή δήλωση της 17ης συνόδου κορυφής των χωρών BRICS.

Στις 6 Ιουλίου, τα κράτη μέλη των BRICS υπέγραψαν την κοινή δήλωση της 17ης Συνόδου Κορυφής των BRICS: «Ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας του Νότου για πιο περιεκτική και βιώσιμη διακυβέρνηση», στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Παρόμοια με τη Διακήρυξη του Καζάν που αλλάζει το παιχνίδι, η φετινή διακήρυξη των BRICS χρησιμεύει ως μανιφέστο για την Πολυπολική Παγκόσμια Τάξη. Περιέχοντας 126 δεσμεύσεις, το έγγραφο διαβάζεται σαν μια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων ενάντια στην παγκόσμια τυραννία της Συλλογικής Δύσης.
Σας ενθαρρύνω να διαβάσετε ολόκληρη τη δήλωση, αλλά εδώ είναι μερικά σημαντικά σημεία:
Οι χώρες BRICS έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν την παγκόσμια διακυβέρνηση, με τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο διεθνές σύστημα
«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας να μεταρρυθμίσουμε και να βελτιώσουμε την παγκόσμια διακυβέρνηση προωθώντας ένα πιο δίκαιο, δίκαιο, ευέλικτο, αποτελεσματικό, αποδοτικό, ανταποκρινόμενο, αντιπροσωπευτικό, νόμιμο, δημοκρατικό και υπεύθυνο διεθνές και πολυμερές σύστημα στο πνεύμα της εκτεταμένης διαβούλευσης, της κοινής συμβολής και των κοινών οφελών. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουμε την έγκριση του Συμφώνου του Μέλλοντος στη Σύνοδο Κορυφής του Μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των δύο παραρτημάτων του, του Παγκόσμιου Ψηφιακού Συμφώνου και της Διακήρυξης των Μελλοντικών Γενεών.»
«Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολυμέρεια και την τήρηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπών και των Αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στο σύνολό τους και τη διασύνδεσή τους ως απαραίτητο ακρογωνιαίο λίθο του, καθώς και τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα, στο οποίο κυρίαρχα κράτη συνεργάζονται για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, διασφάλιση της προώθησης και της προστασίας της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών για όλους, καθώς και συνεργασία με βάση την αλληλεγγύη, τον αμοιβαίο σεβασμό, τη δικαιοσύνη και την ισότητα.»
Οι BRICS αναγνωρίζουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το κέντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού δικτύου ασφαλείας, αλλά ανησυχούν ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες σε ηγετικές θέσεις του ΔΝΤ
«Στο σημερινό πλαίσιο αβεβαιότητας και αστάθειας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να παραμείνει επαρκώς χρηματοδοτούμενο και ευέλικτο, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού δικτύου ασφαλείας (GFSN), για να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα μέλη του, ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες χώρες».
«Ζητούμε βελτιωμένες διαδικασίες διαχείρισης, μεταξύ άλλων μέσω μιας αξιοκρατικής και χωρίς αποκλεισμούς διαδικασίας επιλογής που θα αυξήσει την περιφερειακή ποικιλομορφία και εκπροσώπηση των EMDEs [Αναδυόμενες Αγορές και Αναπτυσσόμενες Οικονομίες] στην ηγεσία του ΔΝΤ και της WBG [Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας], καθώς και τον ρόλο και το μερίδιο των γυναικών σε διευθυντικό επίπεδο».
Οι χώρες BRICS δεσμεύονται να εφαρμόσουν την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη
«Επαινούμε το έργο του Φόρουμ Αστικοποίησης BRICS για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις χώρες BRICS για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την προώθηση της τοπικοποίησης των SDGs».
Οι χώρες BRICS καλούν τη διεθνή κοινότητα να διατηρήσει και να κλιμακώσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι BRICS θα μεταβούν σε μεταφορές μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών για να βοηθήσουν στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα
«Τονίζουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε την πολυμέρεια ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση προκλήσεων που απειλούν τον κοινό μας πλανήτη και το μέλλον μας, όπως η κλιματική αλλαγή. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι στην επιδίωξη του σκοπού και των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού και των στόχων της UNFCCC και καλούμε όλες τις χώρες να τηρήσουν την υφιστάμενη δέσμευσή τους ως μέρη της UNFCCC και της συμφωνίας του Παρισιού και να διατηρήσουν και να κλιμακώσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.»
«Ζητούμε μια ενισχυμένη παγκόσμια απάντηση στην κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της εξάλειψης της φτώχειας. Κατανοώντας τον επείγοντα χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής, υποστηρίζουμε την Ατζέντα Κλιματικής Ηγεσίας των BRICS ως δήλωση της αποφασιστικότητάς μας να ασκήσουμε συλλογική ηγεσία μέσω αμοιβαίας ενδυνάμωσης, προωθώντας λύσεις που υποστηρίζουν τις αναπτυξιακές ανάγκες και προτεραιότητες των BRICS, επιταχύνοντας παράλληλα τη δράση και ενισχύοντας τη συνεργασία για την πλήρη εφαρμογή της UNFCCC και της συμφωνίας του Παρισιού. Υπογραμμίζουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα καταδεικνύει ότι η πολυμέρεια και η συνεργασία στον Παγκόσμιο Νότο μπορούν να διαμορφώσουν μια πιο βιώσιμη διακυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς για ένα καλύτερο μέλλον».
«Αναγνωρίζουμε επίσης την ανάγκη να ενθαρρυνθεί η χρήση οχημάτων μηδενικών και χαμηλών εκπομπών στην αστική κινητικότητα. Τονίζουμε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των μελών των BRICS στο πλαίσιο της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Αναγνωρίζουμε τη σημασία των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), των αεροπορικών καυσίμων χαμηλότερου άνθρακα (LCAF) και άλλων καθαρότερων ενεργειών της αεροπορίας ως οδού για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τη διεθνή αεροπορία. Ενθαρρύνουμε την τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των χωρών BRICS, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές πραγματικότητές τους, για την ανάπτυξη και την εφαρμογή καθαρότερων αεροπορικών ενεργειών και συναφών τεχνολογιών. Τονίζουμε επίσης τη συνεργασία για την ενίσχυση της αεροπορικής και θαλάσσιας συνδεσιμότητας και την προώθηση της απαλλαγής των θαλάσσιων μεταφορών από τις ανθρακούχες εκπομπές, καθώς και για την ενίσχυση των πρωτοβουλιών στην ενσωμάτωση και την καινοτομία της εφοδιαστικής».
Οι BRICS υποστηρίζουν ένα δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς διεθνές σύστημα για τη λογιστική καταγραφή του άνθρακα και συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα για τη δημιουργία αγορών άνθρακα
«Ενθαρρύνουμε, ανάλογα με την περίπτωση, τη χρήση αμοιβαία αναγνωρισμένων μεθοδολογιών και προτύπων για την αξιολόγηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Εκτιμούμε την υιοθέτηση των Αρχών BRICS για Δίκαιη, Χωρίς Αποκλεισμούς και Διαφανή Λογιστική Άνθρακα στα Αποτυπώματα Προϊόντων και Εγκαταστάσεων ως σημαντική συμβολή των BRICS σε μια πιο ισορροπημένη διεθνή προσέγγιση για την καθοδήγηση του σχεδιασμού συστημάτων, προτύπων και μεθοδολογιών που βασίζονται στη λογιστική του άνθρακα και υπογραμμίσαμε την αξία του εντοπισμού κενών γνώσης που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσω περαιτέρω εργασιών. όπως η πλαισίωση αυτών των αρχών σε συγκεκριμένους τομείς και για όλα τα αέρια θερμοκηπίου και οι δυνατότητές τους για την υποστήριξη πλαισίων πολιτικής που περιλαμβάνουν τη λογιστική του άνθρακα. Σημειώνουμε την υιοθέτηση της έκθεσης BRICS σχετικά με τις επιλογές πνευματικής ιδιοκτησίας για την ενίσχυση της τεχνολογικής συνεργασίας που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή ως μια πολλά υποσχόμενη χαρτογράφηση των ρυθμίσεων συνεργασίας που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή με δυνατότητα μελλοντικής εξέτασης από τις χώρες μέλη των BRICS, με στόχο την υποστήριξη και την επιτάχυνση της ανάπτυξης και της μεταφοράς τεχνολογίας ως κρίσιμου παράγοντα διευκόλυνσης της δράσης για το κλίμα».
«Αναγνωρίζουμε το άρθρο 6 της συμφωνίας του Παρισιού, ως σημαντικό μέσο για την προώθηση υψηλότερων φιλοδοξιών στις δράσεις μετριασμού και για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής ακεραιότητας, προσφέροντας οδούς για την καθοδήγηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων προς τις προσπάθειες για το κλίμα. Με την ενίσχυση αυτών των μηχανισμών, μπορούμε να καταλύσουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, να ενθαρρύνουμε τη μεταφορά τεχνολογίας και να συμπληρώσουμε τις ροές δημόσιων οικονομικών. Σημειώνουμε τις διατάξεις του μνημονίου συνεννόησης σχετικά με την εταιρική σχέση των χωρών BRICS για τις αγορές άνθρακα και την αξία του για την προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των αγορών άνθρακα, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την ανταλλαγή εμπειριών. Προσβλέπουμε στην εφαρμογή του ως συνεργατική προσέγγιση για την υποστήριξη των μελών στις στρατηγικές τους για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της συμπλήρωσης των προσπαθειών μετριασμού και της κινητοποίησης των απαιτούμενων πόρων».
Οι BRICS αναγνωρίζουν τον ηγετικό ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη διεύθυνση και τον συντονισμό του διεθνούς έργου στον τομέα της υγείας, ειδικά κατά τη διάρκεια κρίσεων
«Υπογραμμίζουμε τον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ως κατευθυντήριας και συντονιστικής αρχής για το διεθνές έργο υγείας στο πλαίσιο του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, και τονίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης της εντολής, των δυνατοτήτων και των μηχανισμών χρηματοδότησής του».
Οι χώρες BRICS κατανοούν ότι ένας καλά χρηματοδοτούμενος ΠΟΥ θα βοηθήσει στη διασφάλιση εμβολίων για όλους και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία
«Ένας ισχυρός και επαρκώς χρηματοδοτούμενος ΠΟΥ είναι απαραίτητος για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών και μελλοντικών προκλήσεων της δημόσιας υγείας, τον μετριασμό των ανισοτήτων και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, και των εμβολίων για όλους, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε ενεργά τις προσπάθειες για την ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής υγείας, προωθώντας την ισότητα, τη συμμετοχικότητα, τη διαφάνεια και την ανταπόκριση, διασφαλίζοντας ότι καμία χώρα δεν θα μείνει πίσω στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία».
Οι χώρες BRICS επικροτούν την υιοθέτηση της συμφωνίας του ΠΟΥ για την πανδημία, η οποία θα συμβάλει στην προστασία του κόσμου από μελλοντικές πανδημίες
«Αναγνωρίζουμε την υιοθέτηση της συμφωνίας του ΠΟΥ για την πανδημία από την 78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας. Η συμφωνία θα εδραιώσει τα θεμέλια για έναν ασφαλέστερο και δικαιότερο κόσμο έναντι μελλοντικών πανδημιών. Είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε αυτή τη δυναμική για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία και την καθοδήγηση των κρατών μελών για το παράρτημα της συμφωνίας σχετικά με την πρόσβαση σε παθογόνους παράγοντες και τον καταμερισμό των οφελών.»
Μετά από σχεδόν ένα μήνα απόλυτης σιωπής, οι BRICS εξέφρασαν σοβαρή ανησυχία για τις απρόκλητες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, χωρίς να αναφέρουν ονομαστικά το Ισραήλ
«Καταδικάζουμε τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τις 13 Ιουνίου 2025, οι οποίες συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την επακόλουθη κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή. Εκφράζουμε επίσης σοβαρή ανησυχία για σκόπιμες επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις υπό την πλήρη διασφάλιση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΔΟΑΕ. Οι πυρηνικές διασφαλίσεις, η ασφάλεια και η προστασία πρέπει πάντα να τηρούνται, μεταξύ άλλων και σε ένοπλες συγκρούσεις, για την προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος από βλάβες. Στο πλαίσιο αυτό, επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας σε διπλωματικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιληφθεί αυτού του θέματος».
Μια νέα εποχή βιώσιμης κατανόησης και ένταξης
Χάρη στις χώρες BRICS, η πραγματική διαπροσωπική συνεργασία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και στις αγορές άνθρακα χωρίς αποκλεισμούς αντικαθιστά το μονοπολικό μοντέλο των άδικων αγορών άνθρακα. Όπως αναφέρει κατηγορηματικά η κοινή δήλωση:
«Θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στο πνεύμα των BRICS για αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση, κυριαρχική ισότητα, αλληλεγγύη, δημοκρατία, ανοικτό πνεύμα, ένταξη, συνεργασία και συναίνεση. Με βάση τις προηγούμενες 17 συνόδους κορυφής των χωρών BRICS, επεκτείνουμε τώρα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο των διευρυμένων χωρών BRICS, με βάση τρεις πυλώνες συνεργασίας: πολιτική και ασφάλεια, οικονομία και χρηματοδότηση, πολιτιστική και διαπροσωπική συνεργασία. Ενισχύουμε επίσης τη στρατηγική εταιρική μας σχέση προς όφελος των λαών μας, προωθώντας την ειρήνη, μια δικαιότερη και πιο αντιπροσωπευτική διεθνή τάξη, ένα αναζωογονημένο και μεταρρυθμισμένο πολυμερές σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».
Άραγε που διαφέρουν από το άλλο Δυτικό μπλοκ;
Εσείς τι λέτε;
Πηγή: What did BRICS just declare?
Εναλλακτικά από την πληρωμένη συνδρομή στο Substack, μπορείτε να κάνετε εφάπαξ ή επαναλαμβανόμενες δωρεές μέσω του Ko-Fi:
Το Substack του Nioland είναι μια έκδοση που υποστηρίζεται από τους αναγνώστες. Για να λαμβάνετε νέες δημοσιεύσεις υποστηρίξτε το έργο μου. Γίνετε συνδρομητές δωρεάν ή επί πληρωμή με πλεονεκτήματα.
Λεπτομέρειες για το κόστος και τα πλεονεκτήματα πληρωμένης συνδρομής (μηνιαία ή ετήσια) εδώ:
Η πληροφόρηση είναι ελευθερία, η άγνοια είναι δουλεία... ένας ενημερωμένος πολίτης δεν ξεγελιέται!
Γίνετε κυνηγός πληροφοριών >> Telegram https://t.me/NIO_LAND
Καλά οι BRICS και η Ρωσία είναι για όσους τρέφουν αυταπάτες... Η εξουσία απλά αλλάζει χέρια...